Tarım ve gıda, dünyada en geniş kapsamlı ve tedarik zinciri en uzun sektörlerden biridir. İnsanların en temel yaşamsal fonksiyonlarından biri olan beslenme için gerekli ürünlerin ortaya çıkmasında tarım ve gıda sektörü kritik bir rol oynamaktadır. Tarlalarda ürünlerin yetiştirilmesi, hasat edilmesi, işlenmesi, yenilebilecek ürünlere dönüştürülmesi, dağıtılması ve sofralarımıza kadar ulaşmasında bu sektörün paydaşlarının doğrudan katkısı bulunmaktadır. Bu bağlamda, gıda ürünlerinin sağlıklı, güvenli, hijyenik, kaliteli ve besleyici olması için tarım ve gıda sektörü ürünlerinin, hizmetlerinin ve süreçlerinin doğrulanması gerekmektedir. İçeriği, güvenliği, sağlık ve hijyen düzeyi vb gibi parametreleri doğrulanan ürünler ya da bu ürünleri üreten, işleyen, satan veya dağıtan şirketler çeşitli standartlara, yasa ve yönetmeliklere, sertifikasyon programlarına göre belgelendirilmektedir.
Günümüzde tarım ve gıda sektörü denilince akla ilk gelen prestiji yüksek belgelendirme programlarından bazıları şunlardır:
Ø HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) Belgesi
Ø BRC Belgesi
Ø GLOBAL GAP Belgesi
Ø Helal Gıda, Vegan ve Koşer Belgeleri
Ø MSC (Deniz Koruma Konseyi) Belgesi
Ø ASC (Su Ürünleri Yönetim Konseyi) Belgesi
Ø İyi Tarım Uygulamaları (GAP) Belgesi
Ø KTW Hijyen Belgesi
Ø NSF (Ulusal Sanitasyon Vakfı) Belgesi
Ø Organik Gıda Belgesi
Tarım ve gıda sektörü belgelendirme programları farklı ürün gruplarını kapsayabildiği gibi ürün veya süreç fark etmeksizin genel gereklilikleri de belirtebilmektedir. Örneğin bazı programlar deniz ürünleri, tohumlar, bakliyat ve hububat, meyveler ve sebzeler, et ve süt ürünleri gibi belirli ürünleri ilgilendirmektedir. Aynı şekilde bazı programlar sadece ürünlerin içeriğinin doğrulanmasını esas alabilmektedir. Örneğin Vegan Belgesi, bir gıda ürününün içinde hiçbir şekilde hayvansal bileşen bulunmadığını doğrular. Organik Gıda Belgesi, ürünlerin tamamının belgelendirm programının çizdiği sınırlar dahilinde organik olduğunu ifade eder. Helal Gıda Belgesi ise gıda ürünlerinin içerisinde belirli hayvansal bileşenlerin / katkıların bulunmadığını ve işleme ve hazırlama süreçlerinin İslami esaslara uygun olduğunu belirtir.
Tarım ve gıda sektörü belgelendirme programlarının sadece doğrudan gıdaları değil gıda ile temas eden ürünleri de ilgilendirdiğini belirtmekte fayda var. Örneğin NSF ve KTW Hijyen Belgesi özünde bu kapsamda hazırlanmış bir programdır. İyi Tarım Uygulamaları gibi programların ise kapsamı daha geniştir. GAP Belgesi, rünlerin sağlıklı ve hijyenik bileşenlerden oluştuğunu, süreçlerin izlenebilir olduğunu, çevresel açıdan sürdürülebilir olduğunu, tüm üretimin yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yapıldığını vs doğrular.
Taksim Danışmanlık olarak birçok tarım ve gıda sektörü belgelendirme programında firmalara profesyonel danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Firmaların ürettiği ürün ve sunduğu hizmetler, müşteri beklentileri, piyasa gereklilikleri, ticari ilişkiler vb gibi faktörleri göz önünde bulundurarak gerekli belgelerin alınmasına yardımcı oluyoruz. Bu belgelerden bazıları yasal olarak zorunluluk arz ederken bazıları da doğru müşteri grubuna ya da doğru pazara erişmeyi kolaylaştırmaktadır. Firmalar için ihtiyaç duyulan belge ya da belgeler hangisi ise onun özelinde çalışmalar yürütümekte ve belgelendirme süreci için uygun ve sürdürülebilir planlamalar yapmaktayız.
Taksim Danışmanlık olarak tarım ve gıda sektörü belgelendirme programları için firmalara danışmanlık desteği sağladığımız hizmetlerden bazıları şunlardır:
Ø Gıda ürünü içerik doğrulaması
Ø Belgelendirme programına hazırlık ve boşluk analizi
Ø Ürün, hizmet ya da süreçlerin denetimleri için hazırlık yapılması
Ø Başvuru dosyasının ve belgelendirmenin tamamlanabilmesi için gerekli dokümanların hazırlanması
Ø Başvurunun yapılması ve belgelendirme sürecinin takibi
Ø Denetimlerden sonra belgelendirme kuruluşu tarafından talep edilen düzeltici ve önleyici faaliyetlerin belirlenmesi ve uygulanması
Ø İş yerlerinde gıda ürünleri için sağlık, kalite, güvenlik ve hijyen sistemlerinin kurulması
Ø Gıda güvenliği eğitimlerinin verilmesi