Rostekhnadzor (Ekolojik, Teknolojik ve Nükleer Denetim için Federal Hizmet), Rusya Hükümeti´nin ekolojik, teknolojik ve nükleer konularındaki denetim organıdır. Kurumun temel işlevlerini şöyle sıralayabiliriz:
· Yasal düzenlemelerin geçişi
· Çevre koruma alanında denetim ve gözetim faaliyetleri
· Zararlı teknolojik etkilerin sınırlandırılması (endüstriyel ve tüketici atıklarının işlenmesi dahil)
· Madencilik gibi toprak altı faaliyetlerinde güvenliğin sağlanması
· Endüstriyel güvenlik, atomik enerji güvenliği; nükleer silahların ve askeri atomik tesislerin geliştirilmesi, hazırlanması, test edilmesi, işletilmesi ve kullanılması gibi konular kapsam dışıdır.
· Elektrik ve termal tesislerin ve ağların (ev tesisleri ve ağları kapsam dışıdır) güvenliği
· Endüstriyel ve enerji tesislerindeki hidrolik yapıların; endüstriyel patlayıcıların üretimi, depolanması ve kullanımının güvenliği
· Bu alanlardaki rusya devletinin yerine getirmesi gereken güvenlik fonksiyonları
RTN, havaya verilen maksimum radyoaktif madde emisyonu ve radyoaktif maddelerin su kütlelerine salımı ile ilgili standartları belirlemektedir. Ayrıca, tehlikeli üretim tesislerini kaydetmekte, denetimlerini gerçekleştirmektedir. Rusya Federasyonu yasalarının gerekliliklerine, düzenleyici yasal düzenlemelere, belirlenen faaliyet alanındaki standartlara ve kurallara uygunluğu takip etmek de yine RTN’nin görevleri arasındadır.
RTN’nin Çalışma Alanları
RTN, Rusya’da kamu ve özel sektör çalışmalarındaki güvenlik ile ilgili konularda geniş yetkileri ve sorumluluk alanları olan bir kurumdur. Bu bağlamda, RTN’nin faaliyetlerini şöyle sıralayabiliriz:
· Kaza durumlarında atom enerjisi tesislerinin kontrol sisteminin işlevini düzenlemek ve desteklemek.
· Rusya Federasyonu topraklarındaki radyasyon durumunu izlemek için otomatik bilgi ve analitik hizmet sistemini oluşturmak, geliştirmek ve desteklemek.
· Acil durumların önlenmesi ve hafifletilmesi için kimyasal olarak tehlikeli ve patlayıcı tesislerin yanı sıra nükleer ve radyasyon açısından tehlikeli tesisleri kontrol eden sistemlerin faaliyetlerini yönetmek.
· Rusya Federasyonu yasaları tarafından belirlenen kurallar uyarınca, devlet sözleşmeleri yapmak ve belirlenen faaliyet alanındaki malların teslimi ve işlerin takibi ile ilgili yasal anlaşmalar yapmak
· İnşa edilmiş, restore edilmiş veya onarılmış bir inşaatın veya tesisin, teknik düzenlemelerin ve tasarım belgelerinin gerekliliklerine uygunluğunu takio etmek.
· Bir hidrolik mühendislik yapısının çalıştırılması ve hizmetten çıkarılması aşamasında; yeniden inşası, restorasyon çalışmaları veya korunması sonrasında yürütülen güvenlik beyanlarını kontrol etmek ve onaylamak
· Rusya Federasyonu yasalarının yerleşik faaliyet alanlarında uygulanmasını sağlamak.
· Atom enerjisi kullanımlarında güvenlik kılavuzları geliştirmek, onaylamak ve yürürlüğe koymak; bu konuyla ilgili akreditasyon faaliyetlerine katılmak
· Verdiği hizmetler ve gerçekleştirdiği çalışmalar için sağlanan federal bütçenin yönetimi sağlamak ve gerekli yerlere raporlamalar yapmak.
· Vatandaşlardan gelen sözlü ve yazılı soruşturmaların zamanında ve eksiksiz bir şekilde incelenip çözümlenmesini sağlamak
· Devlet sırrı niteliğindeki bilgilerin kendi yetkisi dahilinde korunmasını sağlamak
· Sivil savunmanın düzenlenmesi ve yürütülmesinin yanı sıra yargı kurumlarının faaliyetlerinin kontrolünü ve koordinasyonunu sağlamak.
· Çalışanlarına mesleki eğitimler vermek ve denetimli serbestlik düzenlemeleri gerçekleştirmek.
· Yerleşik prosedür kapsamında, belirlenen faaliyet alanında yabancı devletlerin iktidar organları ve uluslararası kuruluşlar ile iş birliği yapmak.
· Rusya Federasyonu yasalarına göre oluşturulan arşiv belgelerinin toplanması, depolanması, muhasebeleştirilmesi ve kullanılmasıyla ilgili faaliyetleri uygulamak.
ROSTEKHNADZOR Belgesi / RTN Sertifikası Nedir?
RTN Sertifikası bir tür kullanım izni belgesi niteliğindedir. 2004 yılından bu yana Rusya Hükümeti’nin verdiği yetkiler doğrultusunda, petrokimya sektörü başta olmak üzere yanıcı, parlayıcı ve tehlikeli tesisler ve ürünler için düzenlenmektedir. ROSTEKHNADZOR Belgesi özetle şu ekipmanlar için düzenlenmektedir:
· Petrokimya sektöründe kullanılan ve yanıcı, parlayıcı akışkanlar ile çalışan bütün valf, sensör, pompa vb gibi ekipmanlar
· Kompresörler ve basınçlı kaplar
· Yüksek sıcaklıkta buharın kullanıldığı sistemler, tesisler
· Madencilik faaliyetlerinde kullanılan ekipmanlar
· Tehlikeli ve yüksek seviyede risk barındıran kaynak uygulamaları
· Petrol rafinelerinde kullanan çeşitli ürünler
· Yanıcı ve parlayıcı özelliği bulunan tüm akışkanların depolanmasında kullanılan depo, tanker vb gibi ekipmanlar
· Kazanlar ve yüksek sıcaklıkta çalışan endüstriyel fırınlar
RTN, bu ürünleri kullanılacağı sektöre ve kullanım amacına göre sertifikalandırmaktadır.
RTN Belgesi / Sertifikası, özellikle Rusya’ya ihracat yapacak şirketler için oldukça önemlidir. Çünkü RTN firmalardan, ihraç edilen malların, ekipmanların, sistemlerin Rusya’daki ilgili standartlara uygunluğunun ispat edilmesini talep etmektedir. RTN Belgesi de bu uygunluğu göstermektedir.
RTN Belgelendirme ve Danışmanlık Hizmeti
RTN Belgesi, sadece akdredite belgelendirme kuruluşları tarafından verilmektedir. Bu belgeyi almak isteyen firmaların daha önceden GOST-R Belgesi almış olması gerekmektedir. Fakat bu iki belge için gerekli sertifikasyon çalışmaları paralel olarak da yürütülebilmektedir.
RTN Belgesi almak isteyen şirketlerin bu süreci bir danışmanlık firması ile beraber yürütmesinde fayda vardır. Çünkü belgelendirme sürecinde eğitim, dokümantasyon, validasyon, denetim, belgelendirme başvurusu vb gibi adımlar bulunmaktadır. Alanında uzmanlık sahibi danışmanlık firmaları bütün bu adımlarda şirketlere destek olmaktadır.