Teklif Formu
+90 212 438 42 06
info@taksimdanismanlik.com

Primark Denetimi

Primark denetimi işletmelerle ilgili olumsuz herhangi bir durum olmadığından bunun bilgisini kişi ya da kuruma veren denetim şirketine ve bu şirketin aldığı aksiyonlar toplamına verilen isimdir. Primark kendisi ile çalışan işletmeler ve fabrikalar konusunda çok seçici davranmaktadır.  Bu şekilde davranmak zorundadır. Çünkü Primark denetiminden geçen şirketler belirli kıstasları aşmış sayılmaktadırlar. Primark denetiminin bir takım standartları mevcuttur. Bu standartlar aşağıda listelenmiştir.

Ø  Primark için üretici her işletme, sipariş vermeden önce uluslararası kabul görmüş standartları karşılamayı taahhüt etmelidir. Bu garantiyi sağlamayan ya da sağlayamayan kişi ya da kurumların denetimi ve kapsamlarını hak etmeleri beklenemez.

Ø  Primark Davranış Kuralları, hazır giyim ve tekstil endüstrisindeki standartları olumlu yönde etkilemek için yürüttüğü programlar ve politikalar ile işletmeleri denetlemekte ve Sosyal Uygunluk açısında değerlendirmektedir.

Ø  Primark 2006’dan beri bağımsız Etik Ticaret Girişimi (ETI) üyesidir ve 2011’den beri en üst düzey liderliği elde etmiş durumdadır. Bir ETI üyesi olarak, içinde bulunan ETI’ nin Temel Kodunu içeren Davranış Kuralları vardır.

Ø  Etik Ticaret ve Çevresel Sürdürülebilirlik Ekibi, Primark denetimine tabi tutulan ya da bu denetimlerin himayesi altında olan işletmelerin sosyal uygunluğunu ve standartlarını izlemek için çeşitli zamanlarda denetimler gerçekleştirmektedir.

Sosyal Uygunluk

Primark denetimi kapsamında olan sosyal uygunluk şartları ve talepleri aşağıda listelenmiş bir şekilde verilmektedir. Özellikle sosyal uygunluk denetimlerinde dikkat edilen ve denetçiler tarafından istenilen belge ve raporlar ise şu şekildedir;

§  Kurum ya da kuruluşlar çalışanların kimlik belge ve fotokopilerinin firmada bulunmasını sağlamalıdır. Aynı zamanda bunun kontrolünü de gerçekleştirmelidirler.

§  İşletmelerde 16 yaş altı personel bulundurulmaması gerekmektedir. Konu ile ilgili denetimler kuruluşların kendisine aittir.

§  İşletme ana giriş kapıları dışarı doğru açılmalıdır. Aksi takdirde kurumlar hatayı düzelterek talep edileni vermelidirler.

§  İtfaiye uygunluk belgesine sahip olunmalıdır.

§  İşletmenin bulunduğu binada merkezi yangın alarmının olmalıdır. Bina buna sahip değilse alarm derhal temin edilmelidir.

§  Üretim ve yemekhane de yangın butonu olması gerekmektedir.

§  Yangın ekipmanı önünde hiçbir engel olmamalı, engel varsa kaldırılmalıdır. Yangın söndürme tüplerinin aylık kontrolleri yapılarak bu envanterlerin kayıt altına alınmaları gerekmektedir.

§  Bina elektrik tesisatının periyodik kontrolü yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Aynı zamanda topraklama raporu için gerekli ölçüm ve kontroller yapılmalı ve periyodik kontroller ile birlikte kayıt altına alınmalıdır.

§  Gerekli çevre ölçümleri ve ortam ölçümleri yapılmalıdır. Bu ölçümler raporlanmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Konu ile ilgili alınacak aksiyon, sonuçlara göre belirlenmeli ve değerlendirilmelidir.

§  Elektrik panosunda kaçak akım rölesi takılmalıdır.

§  Yangın tatbikatı yapılmalı ve bu tatbikat fotoğraflarla kanıtlanmalıdır.

§  İşletme içerisinde MSDS belgeleri olması sağlanmalıdır. Bu belgelerin kontrolü ise yetkilendirilmiş kişilerce yapılmalıdır.

§  Kompresörler üretim alanı içerisinde değil yangına dayanıklı ve korunaklı bir bölmede olmalıdır. Bununla birlikte yangın tesisatı periyodik kontrolü ve topraklama raporu hazırlanmalıdır.

§  Bina yapı ruhsatı bulunmalıdır.

§  Çalışanların İSG Eğitim tutanakları ve kayıtları tutulmalıdır.

§  Çalışanların işbaşı ve periyodik sağlık kontrollerinin kayıtlarının tutulması gerekmektedir. Bu kayıtlar istenirse daha sonra rapor halinde sunulacak şekilde olabilir.

§  Ortam ölçümleri yapılmalıdır.

§  Elektrik topraklama ölçümleri Primark Denetimi blogyapılarak kayıt altına alınmalıdır.

§  Periyodik kontroller sağlanmalıdır.

§  İş yeri ortam ölçümleri (toz ölçümü, gürültü ölçümü, termal konfor ölçümü, aydınlatma ölçümü) gibi kişisel maruziyet dereceleri belirlenmelidir.

§  İş kazaları kayıt altına alınmalıdır.

§  Makine koruyucuları kullanımına dikkat edilmelidir.

§  Forklift, transpalet, kompresör ve vinçler gibi kaldırma araçları periyodik kontrolü yapılmalıdır.

§  İş yerinde yeterli sayıda ilk yardım eğitimi almış personel olmalıdır.

§  Hijyen eğitimi ve portör muayenesi olmalıdır.

§  İş yerinde bulunan basınçlı kapların periyodik kontrolü yapılmalıdır.

§  Atık kontrol formları bulunmalıdır.

§  Genel çalışma kuralları ISG ve çevre politikası sosyal uygunluk prosedürü oluşturulmalıdır.

§  İş yerinde sosyal uygunluk denetimi kapsamında işbaşı eğitimleri verilmeli ve kayıt altında tutulmalıdır.

§  İş yerinde sosyal uygunluk denetimi kapsamında riskler belirlenerek, iyileşme ve geliştirme yapılıp takip edilmelidir.





İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

Bizi Takip Edin :
Bize Ulaşın
  • Esentepe Mahallesi Yüzbaşı Kaya Aldoğan Sokak Pardus PLaza No:4 Şişli/İstanbul
  • Telefon : +90 212 438 42 06
  • Oud Metha Offices, 1st Floor, Block B Healtcare City Dubai, UAE
  • Telefon : +90 850 888 85 71
  • Fax : 0212 438 42 07
  • info@taksimdanismanlik.com

Ne Aramıştınız ?