TS 5560 EN 166 Kişisel Göz Koruması Standardı
TS 5560 EN 166 standardı farklı tiplerdeki kişisel göz koruyucularına ait fonksiyonel gereklilikleri açıklayan Avrupa Birliği standardıdır. Bu standart gözlükler, koruyucu gözlükler ve yüz siperleri için ilgili şu kriterleri belirler;
- Sınıflandırma,
- Tüm göz koruyucularına uygulanabilen genel özellikler,
- Belirli ve isteğe bağlı özellikler,
- Özelliklerin, deneylerin ve uygulama alanının belirlenmesi,
- İşaretleme,
- Kullanıcılar için bilgiler.
TS 5560 EN 166 Kapsamı
TS 5560 EN 166 standardı, endüstriyel alanlarda, laboratuvarlarda, eğitim ve öğretim kurumlarında, “kendin yap” (DIY) faaliyetlerinde görüş yeteneğini azaltan ya da göze zarar verebilen çeşitli tehlikelerden korunmak amacıyla kullanılan her tipte kişisel göz koruması ürünlerini kapsar. Bu göz koruyucularına doktor reçeteli mercekler, kaynakçı filtreleri, mor ötesi filtreler, kızıl ötesi filtreler ya da güneş ışığına karşı koruma sağlayan filtreler takılı olabilir.
Bu standardın kapsamına giren göz koruyucular aşağıdakilerden en az birine karşı koruma sağlamalıdır:
- Belirli şiddetteki darbelere
- Optik ışımalara
- Ergimiş metaller ve sıcak katılara
- Damlacık ve sıçrama şeklinde sıvılara
- Toza
- Gazlara
- Kısa devre elektrik arkına
Radyoaktif ışınım, X ışınları, lazer ışınları ve düşük sıcaklık kaynakları tarafından yayılan düşük sıcaklık kızılötesi (IR) ışınımı tehlikelerine karşı koruma amacıyla tasarlanan göz koruyucuları bu standardın kapsamı dışındadır.
TS 5560 EN 166 Testleri
TS 5560 EN 166 standardı EN 167 ve EN 168 ile yakından ilgilidir. TS 5560 EN 166 için optik testler EN 167 uyarınca, optik olmayan testler EN 168 uyarınca yapılır.
EN 167 optik testlerinde kişisel göz koruyucu ürünün lensi ya da yüz siperi test edilir. Zorunlu olan bu testlerde lensin ya da yüz siperinin şu özellikleri incelenir:
- Yatay ve dikey görüş alanı
- Tutuşma direnci
- Optik geçirgenlik ve ışığı saptırma
- Isıya dayanım
- Fiziksel dayanıklılık ve eskime direnci
- Mor ötesi ışık (UV) direnci
- Korozyon direnci
Bunlardan optik geçirgenlik için belli bir standart yoktur. Her işin doğasına göre farklı nitelikler arandığından testin amacı standart belirlemek değil hangi göz koruyucu ürünün hangi iş alanı ve hangi kullanım amacı için olduğunu tespit etmektir.
EN 168 uyarınca yapılacak optik olmayan testlerde ise şu özellikler incelenir:
- Eskime direnci
- Fiziksel dayanıklılık
- Korozyon ve tutuşma direnci
Bu testlerden fiziksel dayanıklılık testinde arttırılmış sağlamlık testi ve yüksek hızlı parçacıklara karşı koruma testi yapılır.
Yüksek hızlı parçacıklara karşı koruma testinde kütlesi en az 0,86 gram olan ve anma çapı 6 mm olan çelik top üç ayrı hız değerinde kullanılır. Göz koruyucu ürün gruplarından gözlükler, koruyucu gözlükler ve yüz siperleri, bu topun 45 m/saniye hızla çarpmasına dayanıklılık testine girebilir. Testi geçen ürün düşük enerjili darbeye karşı koruma anlamına gelen 166F olarak kodlanır. Koruyucu gözlükler ve yüz siperleri aynı topun 120 m/saniye hızla çarpmasına dayanıklılık testine girebilir. Testi geçen ürün orta enerjili darbeye karşı koruma anlamına gelen 166B olarak kodlanır. Sadece yüz siperleri aynı topun 190 m/saniye hızla çarpmasına dayanıklılık testine girebilir. Testi geçen ürün yüksek enerjili darbeye karşı koruma anlamına gelen 166A ile kodlanır.
Arttırılmış sağlamlık testi gözlükler, koruyucu gözlükler ve yüz siperlerine uygulanabilir. Bu testte kişisel göz koruyucu ekipman kütlesi en az 43 gram olan 22 mm anma çaplı çelik topun 5,1 m/saniye hızla çarpmasına dayanıklı olmalıdır. Testi geçen ürün artırılmış sağlamlık sunan ekipman anlamına gelen 166S ile kodlanır.
TS 5560 EN 166 Belgelendirme ve İşaretleme
Kişisel göz koruma ürününüzün TS 5560 EN 166 belgelendirme işlemini yaptırmak için ekipmanın üretim amacı doğrultusunda beyan vermeniz ve gerekli testler için istenen miktarda ürünle akredite test laboratuvarına başvurmanız gereklidir. Testler ve belgelendirme işlemleriniz için uzman danışmanlık kuruluşuyla çalışmak tüm süreci hızlandıracak, maliyetleri düşürecek ve size zamandan kazandıracaktır.
Bu standart uyarınca işaretlemeler ise her kullanım alanı ve göz koruyucu ekipmanın tasarımına göre göre farklılıklar gösterir. TS 5560 EN 166 test, belgelendirme ve işaretleme ile ilgili tüm sorularınız için Taksim Danışmanlık’a dilediğiniz an ulaşabilir, size özel teklifinizi hemen alabilirsiniz.
Neden Taksim Danışmanlık?
Avrupa Birliği mevzuatının geçerli olduğu kişisel göz koruma ekipmanı pazarlarında ihtiyaç duyacağınız tüm profesyonel danışmanlık, test ve belgelendirme hizmetlerini Taksim Danışmanlık olarak tek elden veriyoruz. 2007 yılından bu yana onlarca farklı sektörden 4 bini aşkın saygın kuruluşa verdiğimiz uzman destek ve ulaştığımız rakipsiz müşteri memnuniyeti, bizden alacağınız test, belgelendirme ve danışmanlık hizmetlerinin kalitesinin güvencesidir.
Yerel ve global pazarlarda markalaşma hedefleriniz için Kalite Yönetim Sistemleri, Sosyal Uygunluk, İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerimizle her zaman siz değerli firmalarımızın yanınızdayız. İşletmenizi ileriye taşıyacak tüm danışmanlık, eğitim, denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri için siz de mutlaka Taksim Danışmanlık’a ulaşın.