ISO 45001 iç tetkikçi eğitimi; iş yeri, kurum ya da kuruluşların güvenlik performansını önemli ölçüce artırır. Aynı zamanda iş sağlığı performansında gerçekleşecek artışlara da aracı olur. Bilindiği üzere doğru ve verimli bir iç tetkik, etkin bir iş sağlığı ve güvenliği için olmazsa olmaz bir kriterdir. ISO 45001 iç tetkikçi eğitimi ile beraber iş yerinizdeki iş sağlığı ve güvenlik performansında bariz bir iyileştirme yapabilirsiniz. Eğitim, bu konuda pratik ve somut adımlar atmanıza yardımcı olacaktır. İlgili kriterlerin uygunluğunu güncel anlamda değerlendirmek ve rapor haline getirmek adına ihtiyacınız olan becerileri bu eğitimle beraber geliştirme şansı bulabilirsiniz.
İç tetkik eğitimi ile beraber mevcut olan güvenlik ve iş sağlığı gibi sistemlerde hangi noktaları değiştirmeniz gerektiğini kavrayabilirsiniz. Ayrıca ISO 45001 ve OHSAS 18001 arasındaki temel farkları öğrenebilirsiniz. ISO 45001 iç tetkikçi eğitiminin gerçek anlamda başarıya kavuşması için mutlak suretle bazı ön bilgiler gereklidir. Örneğin OHSAS 18001: 2007 ve İSO 45001 standartlarına hâkim olmanız, en azından bu standartları okumuş olmanız gerekir. Bu durum, eğitimin daha kolay ve verimli şekilde geçmesine yardımcı olacaktır. Eğitime katılanların önemli bir kısmı eğitimin sonunda başarı elde eder. Eğitim aşamasını daha iyi kavramak için öncelikle ISO 45001 standardına daha yakından bakmakta fayda vardır.
ISO 45001 Nedir?
ISO, bilindiği üzere Uluslararası Standartlar Teşkilatı’nın kısaltması olarak bilinir. ISO 45001 ise İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ile ilintili bir standarttır. Geçmişteki adı OHSAS 18001: 2007 olarak bilinir. Temel olarak başarılı ve etkin bir iş sağlığı ya da güvenliği yönetim sistemi için ihtiyacınız olan bu standart, size iş mükemmelliği vadeder. Bugün ISO 45001 kuruluşlar için oldukça gerekli bir standarttır. Hem iş kazalarının ya da meslek hastalıklarının önlenmesi hem de güven veren bir çalışma ortamının yaratılması bakımından gereklidir. Özellikle uluslararası düzeyde hizmet veren, global kuruluşlar için daha da kritik bir rol oynar. ISO 45001 büyük ölçekli kurum, kuruluş ve işletmeler, orta ya da küçük ölçekli iş yerleri, kar amacı olmayan kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları için son derece uygundur. Bu standart genelde 5-6 yılda bir defa resmi anlamda revize edilir. ISO 45001 ile alakalı son revize 2018 yılında gerçekleşmiştir. Buna göre ISO 45001 standardına ilişkin belge, toplamda 3 yıl boyunca geçerlidir.
ISO 45001 İç Tetkikçi Eğitiminin Amacı
ISO 45001 iç tetkikçi eğitimi temel anlamda iş kazalarının önlenmesinde ya da sağlıklı çalışma atmosferinin yaratılmasında kilit rol oynar. İç tetkikler, ayrıca yeterlilik düzeyini raporlama noktasında önemlidir. Etkili ve başarılı bir iş sağlığı ya da güvenliği yönetim sistemi oluşturmak adına her şeyden önce doğru ve nitelikli bir iç tetkik ekibine ihtiyaç duyulur. Bu aynı zamanda ISO 45001 için de bir koşuldur. İç tetkik nasıl yapılır, raporlama nasıl oluşturulur, takip faaliyetleri nasıl gerçekleşir, tetkikle alakalı hazırlıklar ne yönde olmalıdır, tüm bu kritik sorulara söz konusu eğitimle beraber yanıtlar bulabilirsiniz. Peki, ISO 45001 iç tetkikçi eğitimi temel düzeyde neyi hedefler? Bir başka ifadeyle bu eğitimle neyi elde edersiniz, gelin daha yakından bakalım.
- Bu profesyonel eğitimle beraber kuruluşunuza değer katarsınız. Kurumsal açıdan doğru ve başarılı bir adım olarak değerlendirilir.
- Eğitim, kuruluşunuzda bir denetim kültürü oluşturmanızı destekler.
- Kuruluşunuzda iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemini tetkik edebilir ve raporlayabilirsiniz.
- İlgili başlıklara içeriden ve daha yetkin bir gözle bakabilirsiniz.
- Sosyal sorumluluk bilincini kurum içinde pekiştirebilirsiniz.
- Çalışanlar için daha iyi ve güvenli koşulları sunabilirsiniz.
Eğitimin Genel Kapsamı ve İçeriği Nedir?
ISO 45001 iç tetkikçi eğitimi pek çok konu başlığını içinde barındırır. Genel anlamda kısa sürmesine rağmen yoğun bir içeriğe sahip olan ISO 45001 iç tetkikçi eğitimi planlama, hazırlık, raporlama, denetleme gibi önemli başlıkları içerir. Eğitim süresince katılımcılara şu konular aktarılmaktadır:
- ISO 450001 Standardı ile yeni ISO yüksek seviye yapı için çerçeve,
- Planlama, destek ya da operasyon kavramlarına bakış,
- ISO 45001 Standardı için geçerliliği bulunan güncel ve yenilenen kavramlar,
- Yasal mevzuatlar,
- Denetçinin sorumlulukları,
- Denetimin planlanması,
- Denetimin çeşitleri ve raporlanması,
- Belgelendirme ya da akreditasyon hakkında genel bilgiler,
- Pratik uygulamalarla öğrenilenlerin pekiştirilmesi,
- Tarafların sorumluluk ve görevleri,
- Tetikçide olması gereken özellikler,
- Değerlendirme sınavı.
Eğitime Kimler Katılabilir?
ISO 45001 iç tetkikçi eğitimi, kurum ve kuruluşlar için önemli ayrıcalıklar sunar. Bu ayrıcalıkların bir parçası olmak isteyen ve kurumsal imajını güçlendirmek isteyen herkes, bu eğitime ilgi gösterebilir, nihayetinde de katılım gösterebilir. Bu anlamda yöneticiler, tetkik edilen kişiler ya da tetkikçiler eğitime dâhil olurlar. Bir başka deyişle kurumunda ya da kuruluşunda doğrudan ISO 45001 iç tetikçisi görevini yerine getirmek isteyen herkese açıktır. Bu kişiler mühendisler, uzmanlar ya da memurlar dahi olabilir. Eğitimin hedef kitlesi son derece geniştir.