Günümüzde teknolojinin giderek gelişmesi bütün kurumlar için şüphesiz zamandan ve paradan tasarruf sağlayarak işleri daha kolay bir hale getirmektedir. İnternet ve bilgisayar teknolojilerinin de 20. yüzyılın özellikle ikinci yarısından itibaren her alanda kendini hissettirmesi bu kolaylığı katlarken birtakım risk ve tehditleri de beraberinde getirmiştir. Birçok kurumun çalışmalarını internet üzerinden yürütüyor olması, gerekli güvenlik önemleri alınmadığı takdirde, kuruma ait özel bilgilerin kötü niyetli kullanıcıların eline geçmesine neden olabilmektedir. Bu durum, çağımızın en önemli konularından biri olan bilginin güvenliği konusunun daha geniş ve sağlam bir çerçevede ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda uluslararası ölçekte oluşturulan ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, kurumların kendi bünyesinde bilginin güvenliği sağlaması için izlemesi gereken yöntemleri ve adımları belirlemektedir. Günümüzde birçok kamu ya da özel sektör kuruluşu ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi danışmanlığı veren firmalardan destek alarak bu sistemi kullanmaya başlamıştır.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?
Bir kurum içerisinde hissedarlar, müşteriler, tedarikçiler, sektörel kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve daha birçok paydaşa ait özel ve gizli bilgiler bulunabilmektedir. ISO 27001’i uygulayan kurumlar, paydaşlarına karşı en önemli sorumluluklarından biri olan bilgi güvenliğini sağlama konusunda doğru teknikleri kullanabilmekte ve uygun adımları atabilmektedir. Böylelikle, kurum bünyesindeki bilgiler, sadece gerekli ve yetkin kişi ya da kurumlar ile paylaşılmakta ve doğru şekilde yönetilebilmektedir.
ISO 27001, oldukça detaylı bir sistemdir. Bu sistemi uygulamak ve uyguladığını doğru şekilde beyan ettikten sonra akredite olmuş bir kuruluştan ISO 27001 belgesi almak isteyen her işletmenin öncesinde ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi danışmanlığı alması gerekmektedir. Zira, bu danışmanlık hizmetini almadan sistemin doğru şekilde uygulanması mümkün olmadığı gibi belgelendirme süreci de sağlıklı şekilde ilerleyemeyecektir. Bilgi güvenliği konusunda hassasiyeti yüksek olan işletmeler; örneğin internet ve servis sağlayıcıları, finans, kamu, sağlık, bilgi teknolojileri ve buna benzer alanlarda yer alan kurumlar için ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlığı ‘nın önemi daha büyüktür.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlığı Nedir?
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi danışmanlığı ile bütün işletmeler, artık birçok alanda alınması mecburi olan ISO 27001 belgesini alabilmektedir. Böylelikle, bilgi güvenliği alanında riskler minimuma, hatta sıfıra indirilirken, yapılan işlerden sağlanan faydalar maksimuma çıkarılabilmektedir. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi danışmanlığı sayesinde her kurum bu sistemi kurabilmekte, devreye alabilmekte, denetimlere hazır hale gelebilmekte ve sistemin çalışmasını her daim kontrol edebilmektedir. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi danışmanlığı alan işletmelerde yapılan vaka analizleri, farkındalık eğitimleri, risk yönetim çalışmaları sistemin performansını artırırken, işletmenin faaliyet gösterdiği alanda karşılaşması muhtemel bütün sorunlara daha yaşanmadan çözüm üretilebilmektedir. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlığı ‘nın işletmelere kattığı en önemli ve sürdürülebilir faydalardan biri de kuşkusuz çalışanların farkındalık seviyesini yükseltmesidir. Zira bilgi güvenliği konusunda insan faktörü belki de en fazla önemsenmesi gereken konulardan biridir.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlığı Kapsamı
ISO 27001 konusunda danışmanlık hizmeti alan bir işletme bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetleri ve uygulanan yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1. ISI 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi’nin kapsamının belirlenmesi ve çalışanlara farkındalık eğitimlerinin verilmesi.
2. Varlık yönetimi konusunda sistematik bir plan ortaya konulması; ISO 27001 kapsamında koruma altına alınması gereken varlıkların tespit edilmesi.
3. Bilgi varlık envanterinin düzenlenmesi; ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi danışmanlığı verilen işletmelerde bu envanterin hazırlanması büyük önem arzetmektedir.
4. Risk yönetimi çalışmalarının yapılması; işletme içinde ya da dışında risk potansiyeli olan durumların tespiti, alınması gereken önlemler ve bu risklerin tekrarlanmaması için yapılması gerekenlerin belirlenmesi.
5. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlığı ‘nın temel konuları olan süreçler, prosedürler, planlar ve bütün bu unsurların devreye alınması, uygulanması ve takibi için yapılması gerekenler.
6. İşletme bünyesinde ISO 27001’den sorumlu olan personellere gerekli eğitimlerin verilmesi.
7. Bilgi güvenliği konusunda işletme bünyesinde iç denetimlerin nasıl yapılacağı ve iç denetimden sorumlu personellerin seçilmesi.
8. ISO 27001 Bilgi Güveniği Yönetim Sistemi için yapılan ve yapılacak çalışmalar ile ilgili işletme yönetiminden onay alınması.
9. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi danışmanlığı için hizmet veren firmaların neredeyse tamamı, belgelendirme sürecine de destek olmaktadır.