CEKAL Belgesi cam sektörü ile alakalı olarak yapılan test işlemleri ve belgelendirme standardıdır. Ayrıca bu işlemler ve belgelendirmeler daha sonra kullanılmak üzere her işletmede, kurum ya da kuruluşta arşivlenmekte ve saklanmaktadır. Merkezi Fransa olan belgelendirme için kalite standartları ve performans değerlendirmesi testleri yapılarak ürünün uluslar arası standartlarını belirlemektedir. Bu da CEKAL sertifikasını global bir düzeye ve küresel bir öneme taşımaktadır. CEKAL belgesi ürün türüne göre değişiklik arz eden standartlar içermektedir. Genelden özele indirgenen bu arz sayesinde üründe aranan kalite düzeyi yükselmektedir.
CEKAL Belgelendirme süreci ürünün türüne değil aynı zamanda özelliğine göre de farklılık göstermektedir. Bu durum ise sertifikalı ürünü daha özel bir konuma yükseltmektedir. CEKAL İşareti taşıyan bir ürün standarda ait tüm testlerin yapıldığını ve ürünün CEKAL Standardı üzerinden belgeli olduğunu gösterir. Böylece hem kişi ya da kurum hem de tüketici açısından bir güven unsuru oluşturulmuş ve bu güven sağlanmış olmaktadır.
CEKAL belgesi başvurusunun onaylanmasının ardından CEKAL belgesi taşıyan ürünler ilgili sektör ile alakalı bütün test ve kalite işlemlerinden başarılı çıktığının belgelendirmesi amacıyla CEKAL işareti konulmaktadır. Bu işaret her iki taraf için de emniyeti ve kaliteyi sağlamaktadır. Isıcam, sertleştirilmiş cam gibi cam türleri CEKAL standart testlerine tabi tutulmaktadır.
CEKAL Sertifikası & Belgesi ; Cam ürünlerin kalite ve performansının özellikle test edilmesi ve bu testler neticesiyle onaylanması sonucunda verilen sertifikadır. Belge Fransa standartlarına uygun olarak hazırlanır ve uluslararası kabul görmüş bir belge olması onu küresel düzeye taşımaktadır.
CEKAL işareti, ürünlerin gerekli testlerden geçtiğini göstermesi ise sektörde ve pazarda ürünün kalitesi hakkında bilgi sağlar. Belgenin alımı ve işaretin ürünlere eklenmesi pazarlama açısından şirketlere fayda sağlar. Aynı zamanda ürünü diğerlerinden ayırır.
CEKAL Sertifikası Kapsamı
Ø Lamine Camlar
Ø Isı Camlar
Ø Sertleştirilmiş Camlar
Uluslar arası cam ve cam ürünleri satışı yapıyorsanız CEKAL belgesi sayesinde pazarlama olanakları arttırabilir ürünlerin kalite standartlarına uygun olduğunu belgeleyerek tüketicinin bu ürünleri tercih etmesi için avantaj kazanılabilir.
CEKAL testlerine tabi camlar daha önce de belirtilmiş olduğu gibi Isıcamlar, Lamine Camlar ve Sertleştirilmiş camlardır.
CEKAL belgesinin faydaları aşağıda listelenmiş bir şekilde verilmiştir.
Ø Ürünlerin Pazarlamasında avantaj sağlar
Ø Uluslar arası alanda ürün kalitesi ile ilgili ispat sağlar
CEKAL Belgesi / Sertifikası Pazara Giriş Belgeleri Desteği çerçevesinde şirketlerin;
Belge alım giderleri %50 oranında ve her bir Pazara Giriş Belgesi başına en fazla 25.000 ABD Dolarına kadar desteklenir. Şirket başına yıllık en fazla 250.000 (ikiyüzellibin) ABD Dolarına kadar destek verilir. Şirket başına yıllık 250.000 (ikiyüzellibin) ABD Doları üst sınır, bir takvim yılı içerisinde yapılan başvurular esas alınarak hesaplanır. Başvuru tarihi, başvuru dosyasının İBGS evrak giriş tarihidir.
Bu madde kapsamında desteklenen gider kalemleri şunlardır:
- Müracaat ve doküman inceleme giderleri
- Belgelendirme tetkik giderleri
- İlk yıla ait belge kullanım ücretleri
- Test / analiz raporu giderleri
- Zorunlu Kayıt Ücretleri
- Tarım ürünleri analizine ilişkin sağlık/güvenlik sertifikası ücreti
- Tarım ürünleri analizine ilişkin akreditasyon ücreti
Aşağıda belirtilen gider kalemleri ise desteklenmemektedir.
- Eğitim ve danışmanlık hizmetleri
- Yol masrafları
- Gözetim bedeli
- Tarım ürünlerine ilişkin muayene ücretleri
Teşvik alabilmek için belgenin hazırlanmasından sonra 6 ay içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir.
CEKAL sertifikası, sadece son ürünün kalitesinin tasdiklenmesi anlamına gelmez; aynı zamanda son ürünü oluşturan hammaddelerin kalitesinin sertifkalanması anlamına gelir. Bir ürünün CEKAL sertifikalı olması, ürünün standart benzerlerinin çok üstünde olması anlamına gelir. Yüksek kalitenin sürdürebilirliği için, altı ayda bir olmak üzere bağımsız olarak yılda iki kere denetlenerek sertifika süresi uzatılır.