Teklif Formu
+90 212 438 42 06
info@taksimdanismanlik.com

ASC Belgesi

ASC Nedir?

 

ASC Su Ürünleri Yönetim Konseyi kısaltmasıdır. 2010 yılında Hollanda Sürdülebilir Ticaret Girişimi) tarafından kurulmuştur. Küresel etkisi olan bir kuruluştur.
ASC sorumlu çiftlik deniz ürünleri yetiştiriciliği (aquaculture) için dünyanın önde gelen belgelendirme ve etiketleme programı olmayı hedeflemektedir.ASC nin birincil sorumluluğu ve hedefi Sorumlu yetiştiricilik için global standartları yönetmek ve oluşturmaktır, Bu amaç için,

•    Su ürünleri sektöründe üretici, deniz işlemciler, perakende ve gıda şirketleri, bilim adamları, koruma grupları ve tüketiciler ile birlikte çalışmalar yürütür,
•    Asc deniz ürünleri yetiştiriciliğinde deniz ürünleri etiketleme yoluyla ödüllendirir,
•    Deniz  ürünlerini satın alırken en iyi çevresel ve sosyal seçimi
•    Sürdürülebilir denzi piyasalarına katkıda bulunabilmek.

ASC (Aquaculture Stewardship Council | Su Ürünleri Yetiştirme Konseyi) su ürünleri yetiştiriciliği alanında farklı sertifikasyon ve etiketleme programlarını yöneten bir kuruluştur. Hollanda merkezli Sürdürülebilir Ticaret Girişimi IDH’nin WWF (World Wildlife Fund | Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ile güçlerini birleştirmesi neticesinde 2010 yılında kurulmuştur. Uluslararası düzeyde hizmet veren, bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir kurum olan ASC, her türlü deniz mahsülü yetiştiriciliği alanında dünyanın önde gelen belgelendirme kuruluşu olmayı amaçlamaktadır. ASC, kurulduğu günden bu yana, deniz ürünleri konusunda standartlar geliştirmek, işletmek, yönetmek, gözden geçirmek ve revize etmek için kendi çalışma sistemini kurmuştur. Bu alanda faaliyet gösteren her özel ya da kamu işletmesi ASC belgesi alarak yaptığı çalışmaların belirli standartlarda olduğunu paydaşlarına ispat edebilmektedir.


ASC Belgesi Nedir, Neden Gereklidir?

 

Bir gıda olarak balık büyüyen gezegenimizi beslemek için ideal bir besin kaynağıdır. Yüksek proteinli, az yağlı, sağlıklı ve besleyici olması açıdan zengin bir besindir. Bu nedenle, artan nüfus oranları ile beraber tüm dünyada balığa olan talep ve tüketim giderek artmaktadır. Fakat dörtte üçü suyla kaplı olsa da dünyamızda balık stokları sonsuz değildir ve geleneksel vahşi av balıkçılığı yöntemleri bu talebi karşılayamamaktadır. Sürdürülebilir uygulamalarda bile, deniz balıkçılığı tedarik sınırına ulaşmıştır. Bu durumda, su ürünleri yetiştiriciliği en uygun çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Bu tür uygulamalar, av balıkçılığı üzerindeki baskıyı azaltırken küresel talebi karşılama kapasitesine sahiptir. Son yıllarda önemi ve gerekliliği giderek artan su ürünleri yetiştiriciliği, dünyada en hızlı büyüyen gıda üretim sistemidir ve küresel olarak tüketilen balıkların yarısından fazlası halihazırda su ürünleri yetiştiriciliğinden gelmektedir. Ancak çiftlik balıklarına olan talebin hızla artması kendi sorunlarını ortaya koymaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliği iyi yönetilmediğinde, kötü saha yönetimi, su kirliliği, yerel ekosistemlerin bozulması ve kötü çalışma koşulları gibi bir dizi olumsuz etkiye sahip olabilmektedir. Su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisi ne kadar hızlı büyürse çevre ve yerel topluluklar üzerindeki potansiyel etkisi de o kadar büyük olur. Bu olumsuz etkileri en aza indirmek ve sorunlara sürdürülebilir bir çözüm üretmek için harekete geçen ASC, daha iyi yönetilen bir balık yetiştiriciliğini teşvik ederek olumsuz çevresel ve sosyal etkileri en aza indirirken artan talebin daha rahat karşılaşılabilmesini sağlamaktadır. Bunu yaparken çeşitli standartlar ve düzenlemeler ortaya koyarak gereklilikleri karşılayan işletmelere geçerli bir ASC belgesi vermektedir.

 

Asc İle Fark Oluşturun;

 

Asc bir standarttan çok daha fazlasıdır. Balık yetiştiriciliği temel bir yaklaşım getirmektedir,

Güvenilirlik;

Asc standartları bilim temelli çoklu paydaş ve performans ölçülerini hedef alır

Etki;

Endüstriyel etkileri göz önünde bulundurarak ticari su ürünleri yetiştiriciliğinin çevresel ve sosyal izlerini minimize eder,

Katma Değer;

Sorumlu uygulamaları tüketici etiketi ile teşvik eder


ASC Belgesi Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

 

Su ürünleri yetiştiriciliği alanında faaliyet gösteren bir işletme, ASC belgesi alarak birçok gereklilikleri yerine getirirken çok çeşitli avantajları da elde edebilmektedir. ASC Belgesi ‘nin sağladığı avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

1.    ASC belgesi alan her işletme çevre, sağlık, güvenlik ve daha birçok alandaki yasal yükümlülükleri yerine getirmektedir.
2.    Su kaynaklarının korunmasına destek olur.
3.    Hayvan sağlığının tehlikeye atılmasını ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasını önler. Zira ASC Belgesi ‘ni almayı başaran işletmeler, birçok standart maddesini sağladığı için gereksiz kimyasal veya antibiyotik gibi ilaçların kullanımını en aza indirebilir.
4.    Hayvanlar için kullanılan yem, bakım ürünleri ve benzeri gibi ürünlerin sorumlu şekilde kullanımı sağlanır.
5.    Doğal çevrenin, deniz ekosisteminin ve biyoçeşitliliğin korunmasına katkıda bulunur.
6.    ASC Belgesi ‘nin doğaya ve çevreye sağladığı en büyük katkılardan biri de şüphesiz türlerin yani popülasyonların korunmasını sağlamaktır.
7.    ASC standartları firmaların aynı zamanda birçok sosyal sorumluluk çalışması içerisinde yer almasını da sağlar.
8.    ASC Belgesi olan her firma, piasadaki rakiplerinin bir adım önüne geçer ve yeni pazarlara giriş şansı elde eder.

 

ASC Standartları İçin Neler Gereklidir?

 

•    Yasalara uyum
•    Doğal çevre ve biyolojik çeşitliliğin korunması
•    Su kaynaklarının korunması
•    Türlerin çeşitliliğinin korunması vahşi popülasyonun engellenmesi
•    Hayvan yemi ve diğer kaynakların sorumlu kullanımı
•    Hayvan sağlığı (gereksiz ilaç kullanımı)
•    Sosyal sorumluluk (özellikle çocuk işçilik ve işçi haklarına özen)
ASC Belgesi Faydaları Nelerdir?
Asc programına katılmak için birçok nedeniniz var bunlardan başlıcaları;
•    Mevcut pazarda yerini koruma ve yeni pazarlar için fırsat
•    Sanayi içinde tüketiciler arasında daha fazla güven ve Pazar değerini arttırmak
•    Rekabet avantajı sağlar


ASC Belgesi Nasıl Alınır?

 

ASC Belgesi , sadece bu alanda belgelendirme yetkisi olan ve gerekli akreditasyona sahip kuruluşlardan alınabilmektedir. ASC standartlarının gerekliliklerinin belge almak isteyen işletmelerin bünyesinde hazırlanması, uygulanması ve takip edilmesi aşamasında da yine eğitim, danışmanlık be belgelendirme hizmetleri veren firmalardan yardım alınabilir. Zira ASC, belirli bir sektörel kabiliyet ve birikime sahip olmayı gerektirir. Birçok firma, ASC belgesi ile ilgili tüm adımlarda işletmelere paket program halinde (standart kapsamı, eğitim, başvuru, belgelendirme vs) destek sağlamaktadır. Bu arada ASC’nin 17 farklı deniz ürününü kapsayan toplamda 11 farklı sertifika programı bulunmaktadır. İşletmeler, faaliyet alanına göre, tatlı su balığından somona, levrekten çipuraya, karidesten deniz yosunlarına kadar ve daha fazla ürün için belge başvurusunda bulunabilirler.

Bizi Takip Edin :
Bize Ulaşın
  • Esentepe Mahallesi Yüzbaşı Kaya Aldoğan Sokak Pardus PLaza No:4 Şişli/İstanbul
  • Telefon : +90 212 438 42 06
  • Oud Metha Offices, 1st Floor, Block B Healtcare City Dubai, UAE
  • Telefon : +90 850 888 85 71
  • Fax : 0212 438 42 07
  • info@taksimdanismanlik.com

Ne Aramıştınız ?