Eğitimde, gıda üretim zincirinde yer alan işletmelerin gıda güvenliğini sağlayabilmek ve gıda ürünleri üzerindeki güvenlik tehlikelerini tespit ve kontrol etmek maksadıyla oluşturulan ISO 22000 HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin işletme bünyesinde nasıl kurulacağı, idaresinin nasıl yapılacağı ve HACCP standartları hakkında temel bilgiler verilmektedir.
Eğitimin Amacı
Gıda Güvenliği Temel Eğitimi, gıda üretimi yapan işletmelerde, faaliyetlerin Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ne uygun olarak yürütülmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması; çalışanlarda ise gıda güvenliği farkındalığının oluşturulması amacıyla verilen eğitimlerdir.
Eğitimin Önemi ve Faydaları
Bünyesindeki çalışanların ve yöneticilerin Gıda Güvenliği Temel Eğitimi almasını sağlayan kuruluşlar, gıda güvenliğine yönelik kanuni düzenlemelere uygun olarak faaliyette bulunmakta, muhtemel riskleri tespit edip izlemekte ve sürekli olarak kontrol altında tutmakta, uygulamalarıyla da ürünün kalitesini yükselterek üretim sürecindeki hataları en aza indirgemektedir. Dolayısıyla diğer şirketlere kıyasla çok daha kolay bir şekilde, işletme üzerinde ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ni kurabilecek ve kurduktan sonra kolaylıkla yönetebileceklerdir.
Temel Eğitim, gıda işletmelerinde çalışan bireylerin gıda güvenliği konusunda bilinçlendirilmesini ve farkındalık sahibi olmasını sağlayacaktır. Bunun yanında hem denetimlerde ortaya çıkabilecek uygunsuzlukların hem de bu nedenle yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçilmesini sağlayacaktır.
Eğitimin İçeriği
Eğitimde sunulan başlıca konular şunlardır:
· ISO 22000:2005 HACCP Gıda Güvenliği standardı hakkında genel bilgi
· Gıda güvenliğindeki temel kavramların ve sistematiğin açıklanması
· Gıda güvenliği zinciri
· Gıda güvenliği konusunda kanunî düzenlemeler, Gıda Kodeksi ve benzeri standartlar
· Ön gereksinim programları
· Tehlike analizleri ve tehlike analizine hazırlık
· Kritik kontrol noktaları
· Kontrol önlemleri değerlendirmesi ve seçimi
· HACCP planı
· İzleme sistemi
· ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin geçerli kılınması ve iyileştirilmesi
· Düzeltici faaliyetler
· Pratik uygulamalar ve örnek çalışmalar
Katılımcılar
Gıda güvenliği alanında faaliyet gösteren her kademedeki çalışanlar ile işletme bünyesinde HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini kurmak isteyen gıda sektörü kuruluşları bu eğitimin hedef kitlesini oluşturmaktadır. Ayrıca HACCP Sertifikasına sahip olması gereken firmalar da bu eğitime katılarak işletmelerini standartlara uygun hale getirebilirler.
Eğitimden beklenen faydanın sağlanabilmesi adına katılımcıların eğitime devamlılık göstermesi son derece önemlidir. ISO 22000 HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Temel Eğitimini başarıyla tamamlayan katılımcılara “başarı belgesi” verilirken diğer katılımcılara ise “katılım belgesi” takdim edilmektedir.
Eğitim Sunumlarını Aşağıdaki Linklerden İndirebilirsiniz ;
FSSC 22000 v5 Sunum 1
FSSC 22000 v5 Sunum 2